Kurs online
Controlling w przedsiębiorstwie – kurs 7-dniowy

Cena: 4090 zł + 23% VAT

Kategoria: ,

Czas trwania: 7 dni
Cena: 4090 zł + 23% VAT
Szczegółowy plan
Prowadzący kurs

dr hab. inż. Roman Kotapski – ekspert w zakresie zarządzania kosztami, Prezes Zarządu MARINA Sp. z o.o., Profesor w Katedrze Rachunku kosztów, Zarządzania podatkami i Controllingu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Specjalizuje się w rachunku kosztów, rachunkowości zarządczej, budżetowaniu, zarządzaniu kosztami, controllingu. Opracował i wdrożył systemy budżetowania, controllingu, zakładowe plany kont, procedury i zasady kalkulacji cen i kosztów m.in. w przedsiębiorstwach budowlano-montażowych, produkcyjnych, handlowych, radiu, wodociągowo-kanalizacyjnych, komunalnych, szpitalach. Autor ponad 200 artykułów na temat rachunku kosztów, rachunkowości zarządczej i budżetowania publikowanych na łamach specjalistycznych czasopism, m.in. Wodociągi – Kanalizacja, Controlling i Zarządzanie, Controlling i Rachunkowość Zarządcza, Rachunkowość, Rachunkowość Budżetowa, Biuletyn Rachunkowości i Finansów, Rachunkowość finansowa i audyt.

Cel kursu

Dzięki zajęciom zdobędziesz wiedzę i praktyczne umiejętności w wykorzystania narzędzi rachunku kosztów, budżetowania i controllingu w zarządzaniu przedsiębiorstwem jak również w zakresie projektowania i wdrażania tych systemów. Podczas zajęć prezentowane będą praktyczne przykłady z przedsiębiorstw oraz studia przypadków m.in. z autorskich wdrożeń prowadzącego kurs.

Celem szkolenia jest przedstawienie zagadnień dotyczących:
• w ramach sesji Rachunek kosztów przedsiębiorstwa:
– grupowania kosztów bezpośrednich i pośrednich,
– rozliczania kosztów pośrednich,
– rozliczenia kosztów działalności pomocniczej,
– kalkulacji kosztów zasobów z uwzględnieniem ich poziomu wykorzystania,
– kalkulacji kosztów wyrobów i usług
– kalkulacji cen wyrobów i usług,
– tworzenia zakładowego planu kont na potrzeby zarządzania przedsiębiorstwem,
– dokumentacji procedur w zakresie rachunku kosztów w przedsiębiorstwie.

• w ramach sesji Budżetowanie w zarządzaniu przedsiębiorstwem:
– istoty budżetowania i wykorzystania go w zarządzaniu przedsiębiorstwem,
– projektowania układu oraz struktury budżetu głównego przedsiębiorstwa,
– konstrukcji budżetów cząstkowych przedsiębiorstw różnych branż,
– budowy systemu kontroli budżetowej przedsiębiorstwa.

• w ramach sesji Controlling w zarządzaniu przedsiębiorstwem:
– wyodrębniania i tworzenia struktury ośrodków odpowiedzialności w przedsiębiorstwach,
– tworzenia systemu controllingu produkcji i usług,
– wykorzystania controllingu w zarządzaniu potencjałem produkcyjnym przedsiębiorstwa,
– konstrukcji narzędzi controllingowych i wykorzystaniu ich w zarządzaniu przedsiębiorstwem,
– raportowania w controllingu.

• w ramach sesji Wdrożenie controllingu i budżetowania w przedsiębiorstwie:
– przygotowania i wdrożenia systemów controllingu i budżetowania oraz ich części składowych w przedsiębiorstwie,
– audytu na potrzeby wdrożenia i funkcjonowania budżetowania i controllingu,
– składowych koncepcji systemu budżetowania i controllingu dla przedsiębiorstwa,
– tworzenia i kształtu instrukcji sporządzania budżetu,
– wyboru i wdrożenia systemu informatycznego wspomagającego funkcjonowanie systemu controllingu w przedsiębiorstwie z perspektywy controllera,
– wykorzystania outsourcingu controllingu,
– identyfikacji problemów podczas wdrożenia i rozbudowy systemów budżetowania i controllingu w przedsiębiorstwach.

Metoda pracy

Zajęcia prowadzone będą w formie informacyjno-doradczej, w postaci mini wykładów połączonych z elementami warsztatów. W celu zilustrowania materiału wykładowego uczestnicy zajęć będą mieli do rozwiązania klika praktycznych zadań, związanych z poruszaną na wykładzie tematyką, przez co będą aktywnie uczestniczyć w zajęciach.
Indywidualne i grupowe rozmowy uczestników z prowadzącym zapewnią wymianę wiedzy, umiejętności i doświadczeń oraz rozwieją wątpliwości i problemy, nasuwające się w trakcie zajęć. Atrakcyjność zajęć zapewni prezentacja multimedialna, obejmującą ich tematykę oraz odwoływanie się do doświadczeń prowadzącego we wdrażaniu systemów budżetowania i controllingu oraz zarządzania kosztami w przedsiębiorstwach.

Sesja I

Rachunek kosztów przedsiębiorstwa

1. Istota i zadania rachunku kosztów:
a) rachunkowość finansowa a rachunkowość zarządcza,
b) cele i funkcje rachunku kosztów,
c) koszty i pojęcia bliskoznaczne,
d) kryteria klasyfikacji kosztów,
e) grupowanie kosztów w przedsiębiorstwie – ćwiczenie.

2. Rozliczanie kosztów pośrednich:
a) zakres kosztów pośrednich,
b) klucze podziałowe kosztów pośrednich,
c) rozliczanie kosztów wydziałowych,
d) rozliczanie kosztów sprzedaży,
e) rozliczanie kosztów ogólnego zarządu,
f) wpływ rozliczanych kosztów pośrednich na koszty wytworzenia wyrobów i usług – ćwiczenie.

3. Rozliczanie świadczeń wewnętrznych w przedsiębiorstwie:
a) zakres rozliczeń wewnętrznych,
b) zasady rozliczania świadczeń wewnętrznych,
c) rozliczanie świadczeń wewnętrznych po stawkach planowanych – zalety i wady,
d) ewidencja kosztów działalności pomocniczej.

4. Koszty niewykorzystanych zdolności produkcyjnych:
a) definicja zasobów,
b) pętla kosztów produkcyjnych,
c) kalkulacja kosztów zasobów z uwzględnieniem stopnia wykorzystania zdolności produkcyjnych,
d) kalkulacja kosztów robocizny,
e) kalkulacja kosztów pracy maszyny,
f) amortyzacja a koszt jednostkowy pracy maszyny,
g) ewidencja kosztów utrzymania zasobów przedsiębiorstwa,
h) kalkulacja kosztów jednostkowych wykorzystania zasobów – ćwiczenie,
i) rozliczenie kosztów robocizny działu usługowego – ćwiczenie,
j) rozliczanie kosztów pracy maszyn produkcyjnych – ćwiczenie,
k) instrukcja zasad kalkulacji kosztów zasobów i jej zakres.

5. Kalkulacja kosztów produktów:
a) istota i zadania kalkulacji kosztów,
b) modele kalkulacji kosztów,
c) układy kalkulacyjne kosztów,
d) kalkulacja kosztów wyrobów gotowych i usług,
e) kosztorys zlecenie produkcyjnego i usługowego,
f) koszty pozyskania klienta,
g) koszty a jakość produktu,
h) kalkulacja kosztów wyrobów i usług – ćwiczenie.

6. Kontrola kosztów działalności przedsiębiorstwa:
a) istota i pojęcie kontroli kosztów,
b) zadania kontroli,
c) możliwości redukcji kosztów działalności przedsiębiorstwa,
d) analiza kosztów działalności przedsiębiorstwa,
e) Kontrola kosztów produkcji produktu – ćwiczenie.

7.Kalkulacja cen wyrobów i usług:
a) istota cen i czynniki jej kształtowania,
b) kosztowe formuły ustalania cen i ich przydatność,
c) wyznaczanie dolnej granicy ceny,
d) rynkowe formuły ustalania cen,
e) kalkulacja ceny wyrobu – ćwiczenie.

8. Rachunki wyników przedsiębiorstwa:
a) rachunek wyników a rachunek zysków i strat,
b) rachunek kosztów pełnych a rachunek kosztów zmiennych,
c) podział kosztów całkowitych przedsiębiorstwa na koszty stałe i koszty zmienne,
d) istota wielostopniowego rachunku wyników,
e) rachunek wyników przedsiębiorstwa,
f) rachunek wyników klienta,
g) rachunek wyników kanału sprzedaży,
h) rachunek wyników jednostki biznesowej,
i) rachunki wyników na potrzeby zarządzania przedsiębiorstwem – ćwiczenie.

9. Zakładowy plan kont na potrzeby zarządczego rachunku kosztów:
a) ewidencja przychodów i kosztów – podejście księgowe i zarządcze,
b) problemy kształtowania zakładowego planu kont w zakresie ewidencji kosztów działalności przedsiębiorstw,
c) wpływ wdrożenia controllingu na rozwiązania w rachunkowości finansowej,
d) koszty w zakładowym planie kont – przegląd rozwiązań w przedsiębiorstwach – studia przypadków,
e) komentarz do zakładowego planu kont – nie tylko dla księgowych,
f) projektowanie zakładowego plan kont na potrzeby zarządzania – ćwiczenie.

Sesja II

Budżetowanie w zarządzaniu przedsiębiorstwem

1. Istota i cele zarządzania kosztami:
a) cele zarządzania kosztami,
b) kryteria klasyfikacji kosztów,
c) grupowanie kosztów w przedsiębiorstwie – ćwiczenie.

2. Ośrodki odpowiedzialności i miejsca powstawania kosztów w przedsiębiorstwie:
a) istota i zadania ośrodków odpowiedzialności,
b) kryteria wyodrębniania ośrodków odpowiedzialności,
c) ośrodki odpowiedzialności a miejsca powstawania kosztów,
d) wyodrębnianie procesów, ośrodków odpowiedzialności w przedsiębiorstwie – ćwiczenie.

3. Istota i cele budżetowania:
a) istota budżetowania,
b) cele budżetowania,
c) warunki skutecznego wykorzystania budżetowania do zarządzania przedsiębiorstwa,
d) system budżetowania.

4. Budżet główny i jego struktura:
a) istota i struktura budżetu głównego przedsiębiorstw,
b) budżet operacyjny a budżet finansowy przedsiębiorstwa,
c) układ budżetu głównego,
d) projekt budżetu przedsiębiorstwa – ćwiczenie,
e) systemy budżetowania przedsiębiorstw – studia przypadków.

5. Budżetowanie sprzedaży:
a) struktura i zakres budżetu sprzedaży,
b) koszty sprzedaży,
c) budżet sprzedaży – ćwiczenie.

6. Budżetowanie działań marketingowych:
a) struktura i zakres budżetu działań marketingowych,
b) koszty działań marketingowych,
c) budżet działań marketingowych – ćwiczenie.

7. Budżet kosztów produkcji i usług:
a) koszty wydziału produkcyjnego,
b) budżet kosztów zleceń produkcyjnych,
c) budżet kosztów wydziału produkcyjnego,
d) projektowanie budżetu kosztów wydziału produkcyjnego – ćwiczenie,
e) budżet kosztów zlecenia – ćwiczenie.

8. Budżet kosztów logistyki:
a) zakres kosztów logistyki,
b) budżet kosztów zaopatrzenia,
c) budżet kosztów wydziałów logistycznych,
d) projekt budżetu wydziału pomocniczego – ćwiczenie.

9. Budżet kosztów ogólnozakładowych przedsiębiorstwa:
a) budżet kosztów zarządzania i obsługi przedsiębiorstwa,
b) budżet kosztów utrzymania infrastruktury ogólnej,
c) budżet kosztów ogólnych przedsiębiorstwa,
d) budżet i wynik działalności komórki organizacyjnej – ćwiczenie.

10. Kontrola budżetowa:
a) istota kontroli budżetowej,
b) analiza wykonania budżetu,
c) raport controllera,
d) odchylenia od budżetu – ćwiczenie.

11. Wdrożenie i funkcjonowanie systemu budżetowania.

Sesja III

Controlling w zarządzaniu przedsiębiorstwem

1. Istota i zadania controllingu:
a) controlling strategiczny i operacyjny,
b) narzędzia controllingu,
c) zadania controllera,
d) zadania i organizacja działu controllingu.

2. Controlling sprzedaży:
a) zakres controllingu sprzedaży,
b) cele i miary w controllingu sprzedaży,
c) ocena wyników sprzedażowych – studium przypadku,
d) kalkulacja kosztów pozyskania kontraktu – ćwiczenie,
e) raport controllera – budowa raportu controllera sieci sklepów – ćwiczenie.

3. Controlling produkcji:
a) zadania controllingu produkcji,
b) cele i miary w controllingu produkcji,
c) składniki controllingu produkcji,
d) pętla kosztów produkcyjnych,
e) organizacja controllingu produkcji,
f) controlling ryzyka,
g) kalkulacja kosztów produkcji zlecenia produkcyjnego – ćwiczenie,
h) analiza wykorzystania zasobów – ćwiczenie,
i) kalkulacja kosztów jednostkowych godziny pracy – ćwiczenie,
j) analiza wykonania produkcji wyrobu – ćwiczenie.

4. Rozliczanie świadczeń wewnętrznych przedsiębiorstwie:
a) zakres rozliczeń wewnętrznych,
b) rozliczanie świadczeń wewnętrznych po stawkach planowanych – zalety i wady,
c) kalkulacja kosztów robocizny,
d) kalkulacja kosztów zasobów,
e) kalkulacja kosztów usług wewnętrznych,
f) rozliczenie kosztów robocizny działu usługowego – ćwiczenie.

5. Wielostopniowy i wieloblokowy rachunek wyników:
a) istota wielostopniowego rachunku wyników,
b) rachunek wyników a rachunek zysków i strat,
c) wdrożenie rachunku wyników,
d) budowa wielostopniowego i wieloblokowego rachunku wyników – ćwiczenie.

6. Controlling a rachunkowość:
a) system informacyjny rachunkowości,
b) rachunkowość finansowa a rachunkowość zarządcza,
c) ewidencja przychodów i kosztów – podejście księgowe i zarządcze,
d) ujmowanie kosztów działalności – ćwiczenie,
e) dokumentacja polityki rachunkowości,
f) projektowanie zakładowego plan kont na potrzeby zarządzania – ćwiczenie,
g) koszty w zakładowym planie kont – przegląd rozwiązań w przedsiębiorstwach – studia przypadków.

7. Wdrożenie i funkcjonowanie systemu controllingu.

8. Mity budżetowania i controllingu – podsumowanie.

Sesja IV

Wdrażanie controllingu i budżetowania w przedsiębiorstwie

1. Istota budżetowania i controllingu.

2. Istota wdrażania systemu budżetowania i controllingu w przedsiębiorstwie.

3. Audyt systemu budżetowania i controllingu przedsiębiorstwa.

4. Koncepcja wdrożenia systemu budżetowania i controllingu przedsiębiorstwa.

5. Dokumentacja organizacyjna systemu budżetowania i controllingu przedsiębiorstwa.

6. Wdrożenie systemu informatycznego do budżetowania i controllingu – perspektywa controllera.

7. Organizacja i zadania działu controllingu.

8. Przykłady wdrożeń controllingu w przedsiębiorstwach – studia przypadków.

9. Mity budżetowania i controllingu – podsumowanie.

Informacje organizacyjne

Cena: 4090 zł + 23% VAT

Cena obejmuje:

• dostęp do platformy MS Teams w czasie realizacji szkolenia
• autorskie materiały szkoleniowe
• certyfikat
• dostęp do platformy szkoleniowej na okres 6 miesięcy

Każda zgłoszona osoba musi dysponować komputerem lub innym urządzeniem mobilnym z wbudowanym głośnikiem (opcjonalnie kamerą i mikrofonem) oraz dostępem do Internetu.

Wyżej wymieniony sprzęt nie obliguje Państwa do udostępniania swojego wizerunku, jest potrzebny, aby móc aktywnie uczestniczyć w szkoleniu.

 

Harmonogram zajęć

Dzień przed szkoleniem wysłanie do Uczestników materiałów szkoleniowych w formacie PowerPoint lub/i PDF 09:30 – rozpoczęcie logowania przez Uczestników 10:00 – 15:30 – szkolenie w trakcie szkolenia przewidziane są przerwy

Masz pytania? Chętnie odpowiemy.

Anita Musiał
22 208 28 33
anita.musial@adnakademia.pl

Sesja I 18-19.03.2025 – Rachunek kosztów przedsiębiorstwa
Sesja II 1-2.04.2024 – Budżetowanie w zarządzaniu przedsiębiorstwem
Sesja III 15-16.04.2025 – Controlling w zarządzaniu przedsiębiorstwem
Sesja IV 23.04.2025 – Wdrażanie controllingu i budżetowania w przedsiębiorstwie

Dostępne terminy
18-03-202523-04-2025Online

Zaufali nam: